Knopen van de judoband

De judoband, of ‘obi’, is meer dan alleen een accessoire – het is een symbool van toewijding, respect en groei in de kunst van Judo. Maar het begint allemaal met het correct knopen van je judoband. Een correct geknoopte band niet alleen zorgt voor een nette uitstraling, maar biedt ook veiligheid en comfort tijdens je training. Of je nu een beginner bent die net begint met judo of een doorgewinterde judoka bent, in deze gids leren we je stap voor stap hoe je je judoband op de juiste manier knoopt, zodat je met vertrouwen de dojo kunt betreden en kunt beginnen aan je judoreis.

Platte knoop

De normale knoop voor een judoband

Een platte knoop is een van de meest voorkomende knopen om een judoband vast te zetten. Hier is een stapsgewijze beschrijving van hoe je een platte knoop in een judoband legt:

  1. Zoek het midden van de band op. Leg het midden van de band plat op je buik, ongeveer bij je navel.
  2. Breng de uiteinden naar je rug en pak ze daar over. Breng ze hierna weer naar je buik. Zorg ervoor dat de band niet gedraaid is en dat de uiteinden gelijk liggen.
  3. Leg het ene uiteinde van de band over het andere uiteinde heen, zodat ze elkaar kruisen.
  4. Steek het uiteinde dat over de andere is gelegd onder de andere band door, van boven naar beneden. Doe dit achter de band langs die plat op je buik ligt.
  5. Trek beide uiteinden van de banden voorzichtig aan om de knoop aan te trekken. Zorg ervoor dat de knoop stevig zit, maar niet te strak, zodat je de band nog gemakkelijk kunt verstellen.
  6. Controleer of de knoop plat ligt en gelijkmatig verdeeld is. De twee uiteinden van de band moeten naast elkaar liggen en de knoop mag niet losraken tijdens je judotraining.

Met deze platte knoop blijft je judoband stevig op zijn plaats en kun je met vertrouwen aan je training beginnen. Vergeet niet om de band voor en na elke training opnieuw te knopen om ervoor te zorgen dat hij goed vastzit.